Älgmorgon maj 2017 

Söndagen den 6/5 var jag ute kl 05:00 på morgonen vid Näsudden, det var gökotta med Naturskyddsföreningen.

På vägen ut när vi passerade avtagsvägen till Näs gård tittade jag längs med åkern mot norr för att se om det var några rådjur ute på fältet. Den här gången vart det något stort i åkerkanten, det rörde sig ut på åkern, en Älg. Älgko eller tjur lite för långt bort för att se tydligt. Jag hade tidigare sett gammal älgspillning i skogspartiet, men jag trodde det var en engångsföreteelse.
Dagen efter åkte jag ut igen för att se om jag kunde hitta älgen. De brukar följa rutiner och vara ganska punktliga. Jo, där stod den i åkerkanten alldeles vid början av åkern vid Johannelund. En älgko, den mumsade på nedhängande kvistar ifrån träden och var rätt obekymrad av min närvaro. Jag satt i bilen. Är hon dräktig? Hon gick in bland lövträden men kom åter tillbaka ut på åkern.

Bilderna i kameran har datum och tid i sig, när jag tittar hemma i datorn på den första och sista bilden ser jag att älgmöte varade i 22 minuter och det blev 91 bilder, en del mörka och en del med mycket sly. Första bilden var tagen 04:42.

Oftast när man ser en älg är det efter större vägar med långa siktförhållanden, det är svårt att stanna och lyckas man hitta en möjlighet så är det oftast för långt bort och älgen är borta. Det här var något helt annat.

 

Älgen började gå längs med vägen i åkerkanten åt lite sly och gräs då och då.

 

Upp på vägen ska jag.

 

När den kom upp på vägen ställde den sig framför bilen ca 6 -7 m och vi tittade på varandra. Älgen var så pass nära att jag inte fick in den helt i kameran och jag var tvungen att fota genom framrutan.

 

Efter en stund fortsatte den över på andra sidan vägen uppför en brant sluttning och var sedan den borta.

 

Ja, här är bildbeviset. Hon var dräktig den 7 maj och den här bilden är tagen den 26 juni. Gissningsvis är kalven drygt en månad gammal. Fotot är taget kl 22:42, solen hade gått ned och mitt i fotot syns en kvist som är i vägen, det är på långt håll och utan stativ, det blir inte bättre. Men vad gör det, detta är ett dokument på att det finns älg ute vid Näshalvön.

 


Den 15 juli ser jag älgkon igen ute på åkern norr om Näs Gård. Här har jag sett henne 2 ggr tidigare i år. Hon verkar må bra, kalven ligger förmodligen och trycker i närheten. Näsområdet är Österåkers viktigaste naturområde med sin närhet till Åkersberga. Området har ett mycket rikt djurliv med fina upplevelsevärden. Det är lätt att ta sig hit, ca 10 minuter med cykel ifrån centrala Åkersberga.

Tomas Seippel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *