Näsängen, följ våren 2018

 

 

Näsängen våren 2018

Den sista skörden, ja den är snart här när det gäller Näsängen.

Ett rikt och uppskattat natur- och rekreationsområde som kommer att försvinna i sin nuvarande form, här blir det istället asfalt och betong. Följ med på en upptäcktsfärd under våren och se vad som händer i naturen.

Klicka gärna på bilderna för att få helskärm, det gör stor skillnad.

Nu finns roslagenmedmera även på Instagram med enstaka bilder.

 

29 mars

En grågås går försiktigt på isen, det är halt.

Det är is på Täljöviken, två grågäss kom inflygande, landade på isen och undrade, var är vattnet? Åkrarna är fortfarande hårt frusna med inga eller få gröna strån. Två starar satt i en torrbjörk, några lärkor och tofsvipor syntes och hördes över ängarna. Våren är sakta på gång trots kylan.

 

31 mars

 

Vem är du?

När jag steg ur bilen gick en råbock lite längre fram, den såg mig inte utan fortsatte ut över ängen. Vinterpälsen är på och hornen är klädda, de kommer att fejas nu i april. Den hörde mig och tittar, vem är du? Jag såg väl inte riktigt tillförlitlig ut utan han satte av i full fart mot en närliggande
åkerholme.

 

 

Hör på mig!

En fasantupp flaxar med vingar efter ett kö-köck (spelläte), det låter som om den lyfter men den står kvar. Lurar den räven tro, att den har flugit?

I vart fall känner den sig trygg och spatserar vidare. Det är en färggrann fågel som har förts in till slottsmiljöer ifrån Kina under 1700-talet. Den hörs på våren  vid Näsängen. De är flera i området.

 

3 april

En kall klar morgon, marken på Näsängen är fortfarande hårt frusen. Det är ont om mat, ett tiotal sånglärkor, 3 starar, ett tiotal tofsvipor och 6 grågäss håller till på fälten. Grågässen söker mat medan de övriga står stilla och ser fundersamma ut.

 

Sånglärka, lågt morgonljus gör att den blir något gulaktigt.

 

 

 

Se på mig!

Här visar gåshane upp sig för sin gåsdam, framkanten på vingarna är grå (där av namnet Grågås). Annars är det näbben och benen som avslöjar att det är grågäss, de är rosa.

 

 

 

Tranor

Hela morgonen hördes det tranrop ifrån området på andra sidan om Svinningevägen, rätt intensivt. Det kom även tranrop ifrån skyn. Jo, där kom sex tranor över Täljöviken. De flög vidare mot nordost. Tranorna på andra sidan Svinningevägen fortsatte att ropa, de var kvar.

 

7 april

En kall morgon med tunn nattis på Trälhavet, isen på Täljöviken ligger fast och stabil. På den östra åkern vid Näsängen mot Tunaviken går två rådjur, ett tiotal grågäss, en fälthare och söker föda, det är magert just nu. I luften var det en ökad aktivitet med sträckande sångsvanar, en ensam trana, ett 20-tal storskarvar, storskrake mm. Fiskmåsar och skrattmåsar har just anlänt och de hördes ljudligt över hela Täljöviken. Vad var det, jag tyckte jag hörde sädesärlan.

Ängspiplärka

 

Det är lite dåligt ljus på morgonen, det blir dova bilder. En fågel satte sig i en torrbuske på strandängen, det gick inte att se vad det var för fågel, för långt håll och svårt ljus.
I ett större buskage på strandängen satte sig 2 videsparvar, en fortfarande i vinterdräkt. På strandängen med högt gräs och tuvor tryckte 5 – 6 enkelbeckasiner, de lyfte när jag närmade mig.  På åkern ovanför strandängen sökte ett 50-tal lärkor föda. Under vår- och höststräcken är Näsängen en uppskattad rastlokal för en rad olika fågelarter.
Ja, vad var det för fågel som satt sig i torrbusken? På datorn i ett större bildformat tonar en ängspiplärka fram, den har just kommit.

 

10 april

Det är fortfarande kalla nätter och med markfrost som gör att gräset knastrar när man går.

Klicka

Antal gäss har ökat, även de vitkindade gässen har kommit. De är ett 40-tal, alla är inte med på bild. Sedan tidigare betar ett 10-tal grågäss och några kanadagäss på den östra åkern. Marken är något mjukare nu men det är  fortfarande tjäle under markytan.

 

 

 

Sädesärla, den går försiktigt det är halt.

Ja, det var sädesärlan som hördes den 7 april. Här ute på en åker söker den insekter på en frusen vattensamling. Stenskvättan har just anlänt, men ville inte vara med på bild.

 

15 april

En tidig morgon med fågelinventering längs med strandängen, start kl. 5:00. Solen var inte uppe men det var gryningsljus. Det blev en fin morgon. Ett 40-tal vitkindade gäss kom inflygande för landning på den östra åkern, den mot Tunaviken. Det är första gången jag är före dem.

Isen i Täljöviken hade gått upp ifrån Trälhavet in till Fårholmen, resten av Täljöviken var fortfarande isbelagd. Islossning är spännande tycker många fåglar, de samlas här vid iskanten. Det blir efter hand nya områden att söka föda på. När vi närmade oss strandkanten hörs ett ljud som vi hade svårt att placera. Jo, där långt ute på isen stod två figurer, två havsörnar. Det var de som hördes och nu kände vi igen ljudet.

 

Ja, det är långa avstånd och morgonljus, det blir inte bättre.

En havsörn, gammal med gul näbb och vit stjärt.

Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel.

 

 

 

Nu sticker vi!

 

 

 

Salskrakar i vit frack.

Framåt 06:30 landade 4 salskrakar i öppet vattnet mellan Näsängen och Fårholmen 2 hanar och 2 honor. Hanarna i praktdräkt, mycket vackert tecknade i vitt och svart. De häckar längst upp i norr och tar här en paus
under flytten.

 

 

 

Iskanten är lockande, här står storskrakar och putsar sig.

 

 

 

Bläsgäss

Ett sträck med bläsgäss kom högt över Näsängen, de har ett märkbart ljusare läte en andra gäss. Undersidan är ribbad med en mörkare teckning, men det är svårt att se utan kikare.

 

21 april

Klockan är 5:30, det är en fin morgon, det är klart och milt och solen är på väg upp, ingen frost.

 

 

 

Storspov

Efter att jag har gått ett 10-tal meter hör jag en vissling, en vissling till, blicken söker runt ifrån marken upp i luften. Där, där flyger en. En ny vissling, ett ljud som förmedlar vår. Några storspovar har rastat vid Näsängen efter nattens flygning, de flyttar på nätterna.

På östra åkern var det en hel del fisk- och skrattmås som letade mask, men inga vitkindade gäss. Frånvaron förbryllade mig. Jag fortsatte ned mot strandängen till den del där det finns en bergknalle som ligger mitt emot Fårholmen. Under tiden som jag gick kom en havsörn lågt inglidande över ängarna, jag såg den bakifrån. På bild blev det bara ett sträck med utbredda vingar.

 

 

 

Skäggdopping i parningsspel.

På Täljöviken fanns en hel del Skäggdoppingar och i vasskanten vid Fårholmen låg en snatterand. Två havsörnar visade upp sig kort över Svinninge. Strandskatorna hördes ihärdigt när de flög.

 

 

 

 

Drama med havsörn och fiskgjuse.

På  vägen tillbaka hördes kråkor och måsar ljudligt. Högt upp pågick ett mindre drama. Mitt i en massa av fåglar fanns en havsörn, den jagade en av fåglarna, ibland var den tätt intill och då vek den andre undan. Havsörnen hade det svårt i vändningarna, tappade avstånd men flög sedan i kapp och så upprepades samma sak igen. Hela följet gled längre och längre bort, jag tappade kontakten och vet inte hur det slutade. Hemma vid datorn såg jag vad som hade pågått, havsörnen hade jagat en fiskgjuse för att stjäla fisk. Samtidigt skränade kråkor och måsar som vanligt när de ser en havsörn och försöker irritera den. Vilken blandning!

 

 

 

En av morgonens havsörnar.

Denna morgon såg jag 6 havsörnar vid olika tillfällen, vid två av tillfällen var det två stycken, sannolikt var det samma fåglar båda gångerna och antagligen samma fåglar som jag hade sett på isen veckan innan. Havsörnarna var orsaken till att det inte fanns några vitkindade gäss på ängarna. De hade nog sökt sig andra betesmarker denna morgon.

 

28 april

Det hade regnat på natten, det var dimma och frost tidigt på morgonen, solen hade just gått upp. De vitkinade gässen var tillbaka. I dimman kom två rådjur springande emot och förbi mig. De bar fortfarande vinterpäls.

 

En vy över Näsängen, klicka.

Näsängen, en vårmorgon med en mycket fin vy när man kommer ifrån Näsudden och går mot ängarna, sinnet fylls av en härlig upprymd känsla. Här får man närkontakt med åkrarnas livscykel och med de naturvärden som finns på och över ängarna, nu i bakgrunden hörs en taltrast och en spillkråka med sina typiska läten, ett när den flyger och ett när den sätter sig. Det är långa siktlinjer som gör att man har överblick. Det finns inget liknade i Åkersbergas närhet. Tyvärr kommer detta att försvinna. Det gäller att passa på nu medan dessa värden finns kvar. En professor i hållbarhets- frågor framförde att det största hotet mot jorden är inkompetenta ledare (inkompetens har inget med intelligens att göra).

 

 

 

En flock kajor landade ute på en åker, vad gjorde de? Vid närmare granskning letade hela flocken (ett 20-tal kajor) bomaterial såsom fjädrar, strån mm och tre stycken hade var sin jordklump i näbben. Hela flocken lyfte samtidigt och flög bort. Är det boendet i en gemensamhetsanläggning, ett flerfamiljsboende?

 

 

 

En flock ljungpipare kom inflygande över Näsängen och som får representera morgonens vadare; ljungpipare, rödbena, enkelbeckasin, strandskata och tofsvipa. Årets två första fisktärnor flög rakt över mig och lite längre bort flög två snatteränder.

 

 

 

När man går över Näsängen bör man alltid ha ett öga uppe i skyn. Här kan man få se havsörn, fiskgjuse eller ormvråk. (se rovfåglar Näsängen). I det här fallet seglade en havsörn högt upp tillsammans med två fiskgjusar helt fredligt med varandra. På bilden syns skillnaden i storlek, havsörnen magnifik i sin storlek. Den har stora breda vingar medan fiskgjusen har smalare och smäckrare vingar, böjda i sin sträckning. Lite längre bort syntes även en ormvråk.

 

 

 

Strandskata

Lite färg, det här är en av strandskatorna som söker föda på åkrarna vid Näsängen och som häckar på den lilla ön Vimparen i Täljöviken. Den var där vid ön och tittade till läget, i övrigt såg det tomt ut men det blir mera liv när fisktärnorna kommer, det brukar häcka ett 10-tal par på ön och då är det liv och rörelse (se reportage Fisktärna Vimparen).

 

5 maj

Morgonen var klar och fin. Täljöviken låg alldeles blank. En snatterand spräckte vattenspegeln när den simmade. Det var fuktigt på ängarna, solen var på väg upp, långa skuggor skapades ifrån träden, vilken morgon. Flockar av måsar sökte mask på ängarna. De vitkindade gässen fanns på plats men var oroliga, de lyfte flera gånger och kom tillbaka. Det brukar betyda havsörn, men jag såg ingen.

 

Första besöket till Näsudden kl. 6:15.

 

 

 

En glimt av gult skimmer.

Denna morgonen var jag fokuserad på ett vattensjukt område med tuvor och högt gräs på ängen, strandängen går under stängslet och en bit in över åkern. Här fanns det vadare.
Plötsligt rörde sig något litet mellan tuvorna, något glimmade till som en liten guldpeng. Vi kommer till det lite senare för bakom skymtar något annat och det var det jag var fokuserad på. Det är långt avstånd och det går inte att komma närmare utan att skrämma fåglarna. Är man ute så här behöver man en bra kikare. Jag har en kamera med mig, det blir för tungt med både kikare och kamera.

 

Brushane, en hane utan sin krage uppfäld.

 

 

Rödbena

Här spelade rödbenor ihärdigt, det var ett ljud som låg med hela morgonen,  även brushane, grönbena, drillsnäppa och mindre strandpipare skymtade bland tuvorna. Det är mycket gräs och långt fotoavstånd, det är svårt att få bra bilder. Fyra ljungpipare kom inflygande, vände och flög mot västra ängarna vid Näs gård.

 

 

 

Tofsvipa

Här på strandängen som går in över åkern ligger flera tofsvipor och ruvar. Den här har valt en plats med en liten åkerviol.

En nyanländ ladusvala flög över ängarna. Den såg lite trött ut efter en lång färd ifrån Sydafrika och satte sig flera gånger på stängselstolparna vid strandängen och vilade.

 

 

 

Gulärla, hanne

Guldpengen, det var en gulärla som så småningom kom närmare, de var två stycken, en hona och en hanne. Undra om de kommer att häcka här eller bara är på genomresa? Gulärlor häckar vid Angarnsjöängen och i Vada (Vallentuna kommun). För Österåkers del har den rapporterats 27 gånger i Artportalen mellan åren 2000 och 2018, de flesta som rastande. Givetvis har den förekommit fler gånger än 27, alla observationer rapporteras inte. Gulärlan är mindre än sädesärlan, trots den gula färgen är den svår att upptäcka. Jag blir glad varje gång jag ser den. Sannolikt finns den här varje år under vår- och höststräcken.

 

6 maj

Det första jag hörde på morgonen var näktergalen, den hade kommit. Ute på gärderna flög det nu två ladusvalor. Jag satte mig ned och spanade mot den vattensjuka delen på åkern. Det fanns inga gäss på den östra åkern. En mindre strandpipare syntes och rödbenorna hördes.

När jag satt där blev det plötsligt ett väldigt brak av vingar som lyfte, först alla gässen som hade varit på åkern vid Näs gård och sedan alla måsarna på åkern nedanför vid strandängen. Jag förstod vad som skulle komma och där kom den, en havsörn lågt flygande in över Näsängen. Den flög mot Näsudden och försvann bakom skogen trodde jag. Efter ca. 10 minuter kom den igen på samma sätt bakifrån Näsvägen och flög mot Näsudden, nu var gässen borta så det var betydligt lugnare, några kråkor hängde efter den. Hade den flugit runt Näsudden, upp vid Tunaviken och in mot Näsvägen? Nu följde jag den mera noggrant och såg att den satte sig i en talltopp, men det såg underligt ut, hade den brutit vingen? Nej de var två, det är svår att se allt som händer genom kameran, när den klickar, men kameran ser allt.

 

 

 

Havsörnar, klicka

De hördes att de pratade med varandra. Hej här kommer jag, finns det plats? O ja det går bra.

Det här är samma par som jag har sett flera gånger tidigare bland annat ute på isen. Tydligen har de Näsområdet och Täljöviken som en del av sitt revir.

 

 

 

Havsörnar, klicka

De satt här i 30 minuter och spanade, det var svårt att ta bort blicken ifrån dem och titta på annat. Vad skulle de göra? Det hände inget speciellt utan de lyfte och flög vidare, den här gången försvann de bakom träden ut mot Trälhavet.

 

 

 

10 maj och den 12 maj

Här är en blandning av Näsängen och Näsudden.

Den 10 maj var det gökotta med Naturskyddsföreningen utan kamera men med kikare. Ja, vi hörde göken så har det inte varit alla år. Det var en fin morgon, ingen vind, perfekt för att lyssna. Utöver göken hörde vi näktergalen, 2 st. göktytor, svarthätta, drillsnäppa, ärtsångare, rödstjärt m fl. Vi såg också småskrake, snatterand, tre arter gäss, strandskata o s v. Det fanns mycket att se och lyssna till.
Det mest spännande och överraskande var ett 10-tal kungsängsliljor. Ett stort frågetecken hur hade de kommit hit, även Adam och Eva blommade, i år 10 – 15 stycken.

Den 12 maj var kameran med men ingen kikare.

 

 

En havsörn vid Näsängen

Den satt på strandängen skymd av det höga fjolårsgräset och när den lyfte så trodde jag först att det var en häger den har också stora breda vingar men så förstod jag, det blev två mycket suddiga bilder, autofokusen och kameramannen han inte med. Här har havsörnen hunnit en bit bort, en fiskmås viker förskräckt undan. Gässen lyft hastigt ifrån åkern med ett ljudligt kacklande.

 

 

Vitkindade gäss, klicka

När örnen lyfte ifrån strandängen flydde ett 40-tal vitkindade gäss och lika många grågäss ut till vattnet. I Naturmorgon (ett radioprogram) denna vecka ifrån Gotland berättades det att där tar havsörnen vitkindade gäss när de ligger och ruvar. Gässen har all anledning att vara försiktiga.

 

 

En överraskande och mycket trevlig upptäckt, ett tiotal kungsängsliljor. De växer vilt, men är de vilda? Jag har aldrig tidigare sett liljor här, men mycket trevligt, hoppas de kommer vara kvar framledes. Vid efterforskning har det visat sig att de har funnits här till och från under några år.

 

 

Adam och Eva

Adam och Eva blommade, i år är det drygt ett tiotal som blommar. För två eller tre år sedan var det ett 50-tal. Marken där de växer är mager så de blir inte speciellt stora. Det här är den största.

 

 

Adam och Eva

 

 

19 maj

Klart fint väder, vindstilla och lite kylslaget på morgonen.  Havsörnen satt i torrbjörken på strandängen när jag kom och gulärlan såg jag lite senare  ute på åkern.

 

 

Tofsvipa, den skimrar vackert grönt i rätt belysning

Tofsvipan får representera jordbruksmarkens fåglar. Här vid Näs Gård går det att räkna in flera arter, buskskvätta, gulsparv, gulärla, ladusvala, pilfink, stare, steglits, stenskvätta, sånglärka, tofsvipa, törnskata, törnsångare, ängspiplärka och fasan. Bland sträckande fåglar finns bland annat ljungpipare och storspov.

 

 

 

Mindre strandpipare, gul ögonring är ett kännetecken.

Det finns många andra arter som söker föda och bomaterial på ängarna. En mindre strandpipare gjorde här korta raider efter insekter liksom sädesärlan. Här födosöker även tre arter gäss, strandskator, tranor, trutar och måsfåglar, kråkfåglar, olika trastar, ringduvor med flera arter. En del äter gräs och maskrosor, andra föredrar daggmask och åter andra letar flugor och skalbaggar. Bland sträckande fåglar finns bland annat ljungpipare och storspov.

När det finns fågel och sork finns det även rovfåglar. Just nu väntar jag på den bruna kärrhöken som kommer lite längre fram under sommaren, när ungarna kräver mer och mer mat. Havsörnar (2 st.) har varit flitigt här under våren. Näsängen ingår som en del av deras revir.

 

 

En Sävsparv (hanne) sitter och sjunger i de få vasstrån som finns kvar i strandkanten. Den har en vit fläck på kinden, en så kallad slokmustasch.

 

 

 

Det finns mycket starka samband mellan ängar (åkermark), strandängar, vass och vatten och då uppträder nya arter såsom fiskgjuse, vadare, en mängd sjöfåglar, sävsparv, rörsångare och sävsångare. Till detta kan adderas överflygande arter såsom nötskrika, spillkråka, bläsgäss och många, många fler arter.

 

Havsörn på strandängen med en retsam kråka på grenen ovanför.

 

 

 

Bland rovfåglar som jagar vid Näsängen, finns havsörn, brun kärrhök, lärkfalk, sparvhök och ormvråk.  Fiskgjusen jagar över Täljöviken tillsammans med fisktärnor, storleken på fisken är förstås lite olika.

 

 

En rådjursget som är dräktig, kommer att få killingar nu i maj.

 

 

 

27 maj

 

En klar morgon och så har det varit hela maj. Lite skönt kylslaget på morgonen, sedan stiger temperaturen till över 20 grader, ibland över 25 grader.  Tofsvipornas ägg har kläckts och det kilade runt små nystan på rätt höga ben ute på ängen.  Föräldrarna övervakade och jagade bort allt av kråkfåglar och måsar som kommer i närheten.

 

 

 

Vid nyponsnåren vid parkeringen fångade en törnskata insekter. Snygg i sin svarta mask och något rosa bröst. Har den ungar?

 

3 juni

Det är varmt och det känns som högsommar, naturen flämtar. Fågelsträcken är i princip över. Det som händer nu är att det ruvas och ägg kläcks. Starungarna har blivit flygfärdiga och sitter i träden och tigger. På åkrarna söker sånglärkor, sädesärlor, starar m fl insekter till sina ungar.

 

 

Tofsvipans ungar får söka mat själva. Den här är ca. två veckor gammal, de växer fort. Föräldrarna, drygt ett 10-tal vipor skyddar sina ungar, de  bevakar ängarna intensivt och kör bort allt av kråkfåglar och rävar som försöker ta sig ut eller gena över ängarna.

 

 

 

Sånglärka

Trött eller lat, den satte sig på en stängelstolpe och sjöng ihärdigt, som vanligt tittade jag uppe i luften för att se den innan jag förstod att den satt på en stolpe och sjöng.

 

 

Det är många sånglärkor som häckar vid Näsängen, de har ungar nu och de är alltid hungriga.

 

 

Vitkindade gäss

Nykläckta gässlingar, tre par vitkindade gäss med total ca. 13 gässlingar höll till på de låga strandängarna intill vägbanken som går över till Gästholmen. Nästa år betar de kanske på Näsängen, om det inte bebyggs där.

 

 

Skedand, i starkt motljus vid Näsudden.

 

 

9 juni

Klockan är 5 på morgonen, 11 grader, klart, vindstilla och solen är redan uppe. Vilken morgon, flera näktergalar, gökar och flera fasaner hördes. Det var mycket fågel på östra ängen som var nyslagen, starar, sånglärkor, kajor m fl. arter. På den västra åkern som var nykultiverad gick fiskmås och silltrut och sökte mat tillsammans med strandskator, tofsvipor, ringduvor och sädesärlor. Sex vitkindade gäss kom inflygande. Annars är det för tillfället ont om gäss. En fiskgjuse flög över Täljöviken. Framåt kl. sex tystnade mycket av fågelsången och allt gick in i ett lugnare tempo.

En härlig vy, västra ängen kultiverad och östra ängen nyslagen. Hösträngar syns uppe till höger.

 

 

 

 

Silltrut, den ser lite lömskt ut.
Av rödlistade arter fanns silltrut, sävsparv, tornseglare, sånglärkor och stare ute på fälten. Det fanns även andra arter såsom ringduva, björktrast, sädesärla, kråkor, kajor m fl. ute på fälten och sökte föda.

 

23 juni

Kameran har varit på lagning, det blir en test.

Morgonen var kall 9 grader, halvklart. Det var lite höststämning, stora starflockar flög förbi och ute på den västra åkern flög en flock vipor. Näktergalen var helt tyst, annars hördes måsar och strandskator när de kom flygande. Lärkorna hördes som vanligt. En törnskata satt i nyponsnåren vid parkeringen.

Fyra snabba foton, det är därför jag besöker Näsängen, området ligger när och har mycket att ge och uppleva.

Törnsångare

 

 

Strandskata

 

 

Sånglärka

 

 

Hind i ny vacker rödbrun sommarpäls.

 

Nu börjar högsommaren.

Efter ett års besök med 2 timmar en gång i veckan under vår, sommar och höst framstår det att detta är Österåkers  absolut bästa natur- och rekreationsområde med sin närhet till Åkersberga. Här möts flera olika biotoper på en mycket begränsad yta. Det är en uppskattad rastlokal  vid vår- och höststräck. Området är lätt att nå och lätt att skåda, rofyllt med långa siktlinjer. Här beroende på årstid kan man få se havsörn, fiskgjuse, trana, storspov, salskrake, ljungpipare, brushane, brun kärrhök och mycket, mycket mera.

Reportagen älgmorgon, rävmorgon och fiskgjuse handlar också om Näsängen.

Läs gärna  även Näsängen och Johannelund  år 2016 och 2017 eller bläddra bara bland bilderna.

Tomas Seippel

 

 

 

 

En kommentar till “”

  1. Hej Tomas!
    Första gången.på bloggen efter tips på din fotoutställning nu i november 2022. Gillar din text, raka, korta, upplysande dagbokskommentarer. Och bifogade bilder! Träffade dig i centrum, där du delade ut flygblad om din utställning. Bra tips om lokaler!!! Det uppskattar jag mycket eftersom jag är nyinflyttad (januari 2020). Näsängen måste absolut besökas regelbundet.
    Tack och hej.
    Göran Walldén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *