Dimma vid Näsägen, 2 sep 2018.

 

 

 

Klicka gärna på bild, det gör en stor skillnad.

 

En tjur Highland cattle

Det var kraftig dimma på morgonen, jag såg ingenting ifrån parkeringen vid Näsängen, torrbjörken var helt borta. Allt var bara gråvitt. Jag satt kvar i bilen och funderade på vad jag skulle göra. Det var helt tyst ute, naturen höll andan. Så småningom skymtade något i dimman på den östra ängen, en tjur Highland cattle. Jag fortsatte att fota spindelnät som syntes väl i dimman.

 

 

 

Ett spindelnät i dimman med 1000-tals små vattenpärlor.

 

 

 

Vilket trassel. Var har den här spindeln lärt sig spinna?

 

 

 

Jag tittar upp ifrån spindelnäten. Dimman börjar lättat lite, nu syns torrbjörken svagt och där sitter något stort i toppen av björken.

 

 

 

Nu lyfter jag och flyger till Näsudden, där är min livspartner.

Dimman är kvar, men den har lättat betydligt, det går att skönja landskapet.

 

 

 

Jag går mot Näsudden, det är fortfarande lite dimma i luften. Havsörnarna har full kontroll på mig. De sitter i en talltopp och spanar ut över Täljöviken och Näsängen. Man kan se dem på långt håll som en bulla i en trädtopp, för bättre observation behövs en kikare eller en kamera med zoomobjektiv.

Klicka gärna på bild, det gör stor skillnad.

 

 

När jag är på Näsudden ser jag dem inte, träden skymmer men när jag  närmar mig lyfter de och flyger på lågt höjd över Näsängen.  Jag ser inte var de landar utan går tillbaka mot huvudentrén till Näsudden. Nu ser jag torrbjörken och där sitter två mörka prickar i toppen, havsörnarna.

 

 

De är åter i torrbjörken. Det finns en spänning i luften när jag går på traktorvägen mot parkeringen, kommer de att sitta kvar? Jag kommer fram till parkeringen, de sitter kvar. Jag använder en trädstam som gömsle för att fota. Den vänstra har gula ögon medan den högra är brunögd, dvs den är yngre och är ca. 4 år. Vid fem års ålder är den könsmogen. Det kanske kan bli häckning nästa år, spännande. Havsörnar håller ihop hela livet, en äldre havsörn kan gifta om sig med en yngre om partnern går bort.

 

 

 

Den ser sträng ut. Vad gör du här tycks den säga, det är här våra marker.
Det här är samma havsörnar som jag såg tidigare i år på isen i Täljöviken. De har funnits i området hela tiden och antagligen också även tidigare. Näsängen och Täljöviken är en del av deras revir. De finns här frekvent, de sitter gärna i en trädtopp och spanar.

 

 

En halvt utblommad tistel ger lite färg i det utbrända gräset.

 

 

 

Nu går det fort, en lärkfalk uppenbarade sig över Näsängen. Kameramannen hann inte med riktigt, ingen klar skärpa, men ett dokument att den finns vid Näsängen.

 

 

 

Ett hundratal svalor flög över vattenytan i Täljöviken och sökte insekter. Längre in i viken låg skäggdoppingar, snatteränder med flera arter.

Näsängen tillsammans med Näsudden och Täljöviken är Österåkers absolut bästa och viktigaste naturområde i Åkersbergas närhet. Var rädd om detta område för framtida generationer, vårt enda obebyggda kustområde i Åkersbergas närhet.

Den 11 september var jag till Näsängen en kort stund vid 9-tiden. Det var fuktigt på marken. Det var ett 40-tal kråkor och kajor som sökte mat i gräset och på åkrarna. Lågt över skogen flög en havsörn den försvann mot Rydbo. Havsörnarna är stationära i området.

 

 

Tomas Seippel

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *