Vi kom samtidigt till Näsängen 13 sep 2018. Havsörnen är ringmärkt och vad säger ringarna?

 

 

 

 

Vi kom samtidigt till Näsängen, havsörnen och jag. När jag svängde in på parkeringen landade havsörnen i torrbjörken. Jag undrade hur det här skulle gå, jag gick försiktigt ur bilen med kameran. Den satt kvar, jag rörde mig ned mot ett träd som står i närheten av traktorvägen som går till Näs Gård samtidigt kom en falk, antagligen en lärkfalk. Jag han inte se riktigt, såg bara de spetsiga vingarna och att den var liten. Min koncentration var på havsörnen skulle den sitta kvar? Jag kom fram till trädstammen, den satt kvar.

Klicka gärna på bild, det gör stor skillnad.

 

 

Här sitter den i torrbjörken, det är den äldre havsörnen i ett havsörnspar.

 

 

 

Efter ett tag lyfte den, sträcker ut vingarna, drygt 2 m i vingspannet och flyger lågt över Näsängen till en bergholme som ligger intill vattnet ned mot Näsudden. I detaljplanen är holmen planerad som en badplats. (Gud förbjuder detta, eller hur man nu skall utrycka det.)

När den lyfter syns två ringar, en på varje ben. Bilden har förstorats upp och har skickats till ringmärkningscentralen.

 

 

 

Det är ett konstigt ljusgenomsläpp i eken, ser ut som dimma i bakgrunden.

Den landade i ett stort träd nedanför bergholmen och sitter och putsar sig. Havsörnarna  är stationära i området, de är lätta att upptäcka om de sitter öppet i torrbjörken, i en talltopp eller flyger så att de syns mot himlen, annars är det svårt om man inte har sett dem landa. Bergholmen är skogbeklädd är svår att nå och besöks nästan aldrig, det är en fristad för havsörnarna och andra fåglar.

 

 

 

 

Det var flera som var ute och joggade denna klara höstmorgon. Havsörnen blev antagligen störd och lyfte ifrån torrbjörken, men flög inte speciellt långt utan över till bergholmen.

Det har blivit många möten med havsörn i år, trevligt. Det är Nordeuropas största rovfågel och Upplands landskapsfågel. Den tillhör faunan i en skärgårdskommun med ett rik natur. Efterhand har jag lärt känna dem lite mer. Det är två äldre fåglar med vita stjärtar och gula näbbar, de är ett par som håller ihop. Ibland ser man dem tillsammans och ibland en ensam men den andre finns nästan alltid i omgivningarna. Den ena är ca 4 år, har bruna ögon och blir könsmogen vid 5 års ålder. Den andra är äldre, har gula ögon och är ringmärkt med två ringar. Vi får se framöver om ringarna kan berätta något.

Jag har fått svar av Ringmärkningscentralen som berättade att havsörnen är 13 år och ringmärkt i ett bo med två syskon i södra delen av Stockholms Skärgård.

 

Den yngre havsörnen saknar ringar, fotad en vecka senare. Den landar  här i en talltopp som böjer sig men det gick bra.

 

 

Tillägg ifrån den 19 oktober

De är kvar i området vid Näsängen och sitter många gånger i torrbjörken.

 

 

 

Vad häftigt säger de som får se havsörnarna. De är en symbol för skärgården.

 

 

Två viktiga siffror.
– 98% av svenskarna anser det viktigt att skydda naturen (undersökning av Naturvårdsverket).

– Nästan 80 % tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs (olika studier).

Källa, natursidan.se

Området Näsängen tillsammans med Näsudden och Täljöviken är Österåkers absolut viktigaste och bästa natur- och rekreationsområde i Åkersbergas närhet.

Tomas Seippel

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *