Ängsö maj 2019

 

 

 

 

 

Här ett besök vid en av Roslagens pärlor i maj månad, hit hör absolut Ängsö som ligger norr om Östanå och nås med båt. Ifrån Östanå tar det 35 minuter med Waxholmsbolaget. Själva resan i sig är en härlig upplevelse, välj en dag med klarblå himmel, lite vind och sitt högst upp på soldäcket. Här njuter man av sol, lätt vind, havets dofter och måsarnas skrik. Efter Wettersö brygga kan man börja att titta efter ejder, alfågel och havsörn på Norrfjärden. Ett öga i vattnet och ett uppe i skyn. Gudingar (ejderhannar) ligger som vita flöten och guppar på vattenytan. Alfågeln är mindre och mera skiftande i dova färger och är svårare att se, här behövs en kikare. Havsörn, ja då gäller det att ha ett öga upp i skyn, helst så att det roterar runt i alla väderstreck men det är svårt. Normalt blir det bara 180 grader.
Sommaren 2018 var mycket varm och torr, lågt grundvatten och inget regn. Det verkar att ha påverkat faunan, speciellt när det gäller Adam och Eva, bestånden är glesare och inte så kraftiga som tidigare. Jag besökte även Ängsö 2016, då var Adam och Eva magnifika och det blir bilder ifrån båda åren. Det som är speciellt med Ängsö är slåtterängar, kungsängsliljor, Adam och Eva och gröna mattor med ramslök. Det är under maj och början av juni det händer.

 

Klicka gärna på bilderna, det gör stor skillnad. 

 

 

Karta över Ängsö.

 

Utresa

Efter Wettersö brygga kan man se ejder och alfågel ute på Norrfjärden, de kan även ses innan  men i betydligt mindre omfattning.

 

Här kommer fyra gudingar flygande.

 

 

 

Ett motiv som för tankarna till Bruno Liljefors. Motljus medför att de blir lite dova och bleka färger.

 

 

 

Guding (ejderhanne), se ögat som oftast försvinner i det svarta.

 

 

 

Åda, (ejderhona).

 

 

 

Alfågel i sommardräkt. Det är långt ut på fjärden, här behöver man ha kikare. Hannen till höger har två långa stjärtspröt. Alfågeln är betydligt mindre än ejdern. Den häckar i fjäll- och tundraområden och är på väg dit.

 

 

 

Vid Ängsö visade sig en gammal havsörn med vit stjärt och gul näbb. Den gled i stora cirklar i termiken och steg högre och högre upp tills den helt försvann för ögat. Det är Nordeuropas största rovfågel med vingspann på mer än 2 meter upp till 2.40, en majestätisk syn.

 

 

 

Skärgårdssommar, en fiskmås vilande på en sten med blåstång i vattnet.

 

 

Nu är vi på själva Ängsö.

 

Ekar vid Hemudden.

 

 

 

Långängen, tidigare en sjöbotten, nu slåtteräng med mycket gullvivor längs med ängens kanter.

 

 

 

År 2016, Äng med kungsängsliljor. Nu i år den 12 maj var de inte riktigt utslagna.

 

 

 

2019, Kungsängslilja, finns i både vitt och rött.

 

Adam och Eva

Adam och Eva växer i kustnära ängsmarker vid Östersjön från Skåne upp till Uppland och finns i två färgformer rött och gult.

 

2019-05-12, bestånd med Adam och Eva. De är färre och mindre än 2016.

 

 

 

2016, så här såg det ut den 18 maj 2016, magnifikt.

 

 

 

2016, ännu en bild.

 

 

 

2016, Adam och Eva kan vara röda eller gula

 

 

 

2016, gul variant.

 

 

 

2016, Tvåblad, en grön orkidé. Blomman i mitten kan bli mer än 50 cm hög, den är en långsmal grön stängel.

 

 

 

2019, Vårärt, fina djupa färger.

 

 

 

2016, Ramslök i full blom. I år fanns det ännu inga synliga blommor. Den förekommer i södra Sverige upp till Uppland. Den är tämligen sällsynt men växer som stora gröna mattor.

 

 

 

2016, Blommor ramslök.

 

 

Hemfärd med Sjögull, soldäck högst upp längst bak.

 

 

 

En skärgårdsfärd med Waxholmsbolaget till Ängsö, kan varmt rekommenderas. Ta med en lättare förtäring, resan ifrån Östanå färjeläge och tillbaka tar ca. 4 timmar, förtäring finns även att köpa ombord. För de som saknar båt och har svårt att komma ut i skärgården är det en utmärkt möjlighet att få se innerskärgården och uppleva en av Roslagens pärlor, Ängsö med slåtterängar och en storslagen blomprakt under maj och juni. En vacker solig dag, kan det bli härligare?

Tomas Seippel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *