Rödlöga maj 2019

 

 

Klicka gärna på bilderna det gör stor skillnad.

 

Kust och skärgård en solig sommardag uppskattas av många. Bor man i Österåker och vill komma ut till ytterskärgården så är ett sätt att utnyttja Waxholmsbolaget. Det finns en tur som går Stockholm – Vaxholm – Rödlöga och som når ytterskärgården. Det enklaste sätt är att stiga på vid Östanå. En tur till Rödlöga och tillbaka tar 4 tim. och 20 min. om båten vänder direkt vid Rödlöga eller tar 5 tim. och 20 min om den ligger 1 timme i Rödlöga, detta beroende på veckodag. Välj en dag med solsken, svag vind och sitt på soldäck, det blir en härlig upplevelse att minnas. Ta med en kikare om du är fågelintresserad.

22 maj 2019

Det är något sent på försommaren för ejder och alfågel men det finns en del gudingar (ejderhanar) kvar. Alfågeln har i princip flyttat vidare mot norr. På fjärden efter Wettersö och innan Blidösund finns en del mindre ejderflockar.

 

 

Den här bilden är unik för resan, två gudingar, en åda och en åda med två ungar, det var de enda ejderungar vi såg under hela resan. Två ungar är lite det borde vara 5 – 10. Vi såg en hel del ådor ute på vattnet tillsmans med gudingar, underligt de borde ligga och ruva.

 

 

Ejder (åda och guding)

 

 

Norröra, då har vi passerat Blidösund och kommit till ytterskärgården. Både Norröra och Söderöra finns med i Astrid Lindgrens filmer om Saltkråkan.

 

 

En svärta vid Norröra.

 

 

Storskrake (hona och hane), de finns även i mellan- och innerskärgården.

 

 

Havstrut, vilar på en sten i vattenbrynet.

 

 

Söderöra, en sommaridyll i solsken.

 

 

Kustlabb ut på fjärden, mellan Söderöra och Rödlöga.

 

 

 

Rödlöga, en ögrupp i ytterskärgården med tre större öar och en mängd holmar och skär. Ett paradis för fåglar, men svårnavigerat. På huvudön ligger en handelsbod. Turen Stockholm – Vaxholm – Rödlöga, beroende på veckodag så vänder båten direkt eller ligger kvar en timme vid Rödlöga.

 

 

Storslagna vyer i ytterskärgården med kobbar och skär vid Rödlöga, en härlig och rofylld upplevelse för sinnet.

 

 

Vägglav ger klipporna en fin gul färg. Laven trivs på näringsrika platser, här är det fågelspillning som står för näringen.

 

 

Vissa skär drar till sig mer fågel än andra, beroende på läge, vind och tillgång till mat. Här ses grågås längst till vänster, stor skrake, ejder, fiskmås och en knölsvan. Man kan fundera vad grågässen gör på ett kalt skärt, här finns inget gräs att beta.

 

 

I ytterskärgården kan man få se tobisgrisslor, ett litet vitt flöte bland vågorna men då behövs kikare. De knallröda benen skymtar under stjärten.

 

 

En guding i närbild, det rosa bröstet syns svagt.

 

Minst en resa till Rödlöga borde man göra varje vår för att uppleva tjusningen av ytterskärgården, nästa år får det bli lite tidigare för att även få se och uppleva alfågel. Det kanske blir två turer en till Ängsö  och en till Rödlöga.

 

Tomas Seippel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *