Lappuggla i Upplands Väsby 2019              och i Österåker 2016                                                 

 

 

Lappuggla 2019
I Upplands Väsby, nästgårds till Roslagen har i mars en lappuggla rapporterats i Artportalen. Det är Sveriges näst största uggla, bara berguven är större. Ifrån Norrland kommer en del lappugglor ner under vintern till Mellansverige för att söka föda. Någon enstaka söker sig enda ner till Skåne. Den ses ytterts sällan i Österåker, endast 5 ggr under 2000-talet, det gäller att passa på. När de har hittat en plats med bra sorktillgång blir de oftast stationära ett tag.

Klicka gärna på bilderna, det gör stor skillnad.

 

Här i ett kalhygge i Upplands Väsby satt den och spanade efter sork. Den ser en sork på 200 m.

 

 

Den flög ner ifrån tallen och satte sig på en hög stubbe.

 

 

Det hände inget, ibland slöt den ögonen.

 

 

Det kliar.

 

 

Här finns ingen sork, nu sticker jag.

 

 

Jag sätter mig där borta.

 

 

Här är det kanske bättre, men det hände inget på 2 timmar, den sov ibland. Den jagar mest i gryning och skymning. Det här var mitt på dagen.

 

 

En Lappuggla på Ljusterö 2016.

På morgonen den 2: a februari 2016 fick jag telefon ifrån Ljusterö, det sitter en uggla vid Ramsmora Gård. Stor? Ja. Hur stor, som en berguv blev frågan? Ja åt det hållet. Det räckte, på med kängor, jacka och mössa. Ut till bilen med kameran och till Östanå färjeläger, det tog 20 – 25 minuter ifrån Åkersberga. Kom precis med färjan, den gick efter 2 minuter efter det att jag hade kört ombord. Jag körde sedan söder ut på Ljusterö mot Mora Gård. Här blev jag tvungen att ringa för att få en klarare vägbeskrivning. Vände och åkte mot Tranvik. Där satt den, en lappuggla precis in till vägkanten på en stängelselstolpe, orädd för trafiken. Parkerad, jag tog mig ur bilen och fota, gick närmare. Då hördes ett fruktansvärt oväsen, snöplogen kom, ugglan lyfte och försvann. Den sågs inte mer.
Till saken hör att kvällen innan hade jag varit och sökt efter en lappuggla vid Gumrarö på fastlandet, den hade rapporterats där, men den hittades inte. Det var antagligen samma uggla. Suck av glädje, att jag hann med färjan och kom fram innan snöplogen. Den sågs under 9 minuter.

 

Den satt på en stolpe intill Tranviksvägen vid Ramsmora Gård.

 

 

Lappugglan vände och vred på huvudet och lyssnade efter sork.

 

 

Porträtt

 

 

 

Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Tomas Seippel

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *