Insändare, Värna om miljö-, natur-        och kulturvärden

 

 

 

Insändare 2 maj 2018 i Kanalen

 

Näsängen

På Österåkers hemsida möts man av texten ”Skärgårdskommunen Österåker – 1 100 öar, 93 mil strandlinje och ett litet härligare sätt att leva”. Hur når man strandlinjen, ja det är svårt om man samtidigt vill få upplevelser utan påträngande bebyggelse. I princip är allt bebyggt ifrån Rydbo Saltsjöbad t o m Skärgårdsstad förutom vid Näsängen och Näsudden som är det sista strandnära område i Åkersbergas närhet utan bebyggelse. Ovanför Skärgårdstad är det också svårt, alla lättillgängliga områden är bebyggda, eller så möts man av förbudsskyltar, motorfordon förbjuden, vägbommar eller som i ett fall varning för tjuren. Det är oftast svårt att ställa bilen för att kunna gå. Av de 93 mil strandlinje är en stor del otillgängligt med branta berg, skogar, vassar mm.

Naturreservatet Näsudden är starkt beroende av Näsängen och Täljöviken, det är olika biotoper som förstärker och kompletterar varandra. Näsudden är ett utmärkt naturområde men saknar ängar och är alldeles för litet för att täcka ett framtida behov av ett kustnära natur- och rekreationsområde. Till Näsudden behövs Näsängen, om 20 år lär vi vara 75 000 invånare och hur är det om 40 år? Då är det andra kommuner som får stå för naturområden. Österåker saknar ett borgligt parti som värnar om miljön och om natur- och kulturvärden. Kommunen är betygsatt i en miljörankning, Österåker tillhör den sämre tredjedelen av länets 26 kommuner efter lång period av borgligt styre (Socialdemokraterna är inte ett dugg bättre när det gäller Näsängen). Vi håller på att få en ny Översiktsplan som inte håller måttet ur miljö- och klimatsynpunkt för att klara 2-graders målet.

I dagarna kom information om att Golfströmmen saktar in, att isen smälter fortare än beräknat och man talar om en ökad havsnivå på 2 meter i slutet av detta århundradet. Var gör politikerna???

Tomas Seippel

 

 

Tilläggsbild Näsängen, Klicka på bild

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *