Havsöring vid Östanå 2017

 

 

Loån ligger vid Östanå slott, på vänster sida när man åker ned till färjelägret. Området ingår i Angarnkilen och har status grön värdekärna, dvs ett område som innehåller de allra högsta rekreations- natur- och kulturvärdena. Ny bebyggelse skall undvikas, tillgängligheten bör säkras enligt regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen som Österåker står bakom. Det går att besöka Loån längs med en grusväg som följer ån upp till väg 276 (Norrtäljevägen).

 

Klicka gärna på bilderna för att få helskärm, det blir en stor skillnad.

 

 

Det är höst med starka färger, i förgrunden bok med gyllenbruna löv. Nu i slutet av oktober leker havsöringen. Sedan tidigare finns det grusbäddar med gulaktigt grus utlagda på strategiska platser i Loån. Med rätt solbelysning går det att se havsöringen mycket bra. I år är den bästa platsen precis ovanför den andra bron räknat ifrån färjelägret, här finns en forsnacke med en grusbädd. Ifrån kl. 10:00 fram till 11:30 (sommartid) lyser solen in här, sedan försvinner den bakom träd. Det behövs sol för att se bra, Loån är mörk med många träd och djupa branter.
Gå försiktigt ut på bron, tänk på skuggan så den inte faller på lekplatsen. Vid oförsiktighet glider havsöringen undan och man får vänta ett tag men den kommer tillbaka. Är man oförsiktig hör man ett plask och ser ringar på vattenytan när havsöringen hastigt försvinner.

 

 

En havsöring vid en utlagd grusbädd vid ovansidan av bron, bilden är tagen den 21 oktober.

 

 

Två havsöringar under lek.

 

 

Här vänder honan sig på sidan och piskar upp grus med stjärtfenan för att täcka rommen med grus eller för att skapa en lekgrop.
Rommen läggs i strömmande vatten med grusbotten för att äggen skall försäkras om friskt vatten med syre. Ynglen kläcks under våren och stannar kvar i ån ca. 2 år.

 

 

En gråhäger, de är minst två som ständigt patrullerar den här delen av Loån. Oftast ser man bara när de lyfter och försvinner mellan träden när man kommer på vägen. De tar smolt (2-års yngel) som är på väg ut till havet och 1-års ynglen som är kvar i ån. Ja, de tar mycket fiskyngel. Vad att göra?

 

 

Den här har tagit sin tillflykt upp i ett träd intill ån och väntar på att vi skall gå, så att den kan flyga ned till ån för att fortsätta fiska.

 

Tomas Seippel

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *