Aftonfalk 2019

 

 

 

 

 

Första fotot.

Aftonfalk är en relativt sällsynt gäst i Sverige. Den häckar i Östeuropa och Asien samt övervintrar i Afrika söder om Sahara. Nu på hösten i Artportalen  har det har rapporterats en del ungfåglar, de kommer sannolikt ifrån Östeuropa. Aftonfalken har aldrig setts eller rapporterats i Österåkers kommun under 2000-talet. I Vallentuna främst vid Angarnssjöängen har den rapporterats ett femtontal ggr sedan år 2000, i snitt en gång om året. Den ses oftast under någon eller några timmar eller bara förbiflygande. År 2017 rapporterades en hane vid Angarssjöängen, jag skyndade mig dit. Jo, den hade setts för en kvart sedan jagande över våtmarken men syntes sedan inte till trots en lång väntan. Så blir det ibland. Hanen är enfärgad blygrå med mörkröda byxben, en snygging om man så vill.
I år 1 maj 2019, rapporteras en hona på eftermiddagen, inget den 2 maj men den 3 maj rapporterades den ett antal ggr som rastande och födosökande. Den 4 maj rapporterades den åter och jag kunde inte hålla mig längre utan åkte till Angarnssjöängen. Jag gick till den så kallade Grävlingholmen där den hade setts. Jo den fanns där, med hjälp av tubkikare kunde den ses sittande på en stolpe på andra sidan om våtmarken. Det var okej för den som vill ha ett kryss, men inte för den som ville fota. Funderad och åkte hem. Skulle den vara kvar nästa dag?

Nästa dag klockan halv 7 åkte jag till den andra sidan av Angarnssjöängen och gick ned till strandängen (Kustamaden), skulle den vara kvar? Letade längs med ett stängsel, där satt den. Första fotot.

 

 

Den satt och spanade hela tiden ned mot marken, efter vad?

 

 

 

 

Det är en helt öppen terräng, så det är svårt att komma nära. Den hade en distans på 20 – 30 meter sedan lyfte den och flyttade en bit längre bort på stängslet. Eftersom det är ett promenadstråk runt sjöängen så kom det folk gående och falken flyttade sig.

 

 

Nästa dag är jag åter tidigt vid Kustamaden.

 

Den satt på en stängselstolpe och spanade. Plötsligt lyfte den och slog något på marken. Klicka på bild.

 

 

 

Det gick inte att se vad den hade tagit. Först hemma vid datorn såg jag, det var en daggmask.

 

 

 

 

Den lyfte med bytet och flög tillbaka mot stängslet.

 

 

 

 

Aftonfalken är åter på stolpen med bytet. Klicka på bild.

 

 

 

 

Här äter den.

 

 

 

 

När man granskar rapporterna och vad jag fotade så framgår det tydligt att aftonfalken åt tidig frukost på daggmask vid Kustamaden. Den satt lågt och spanade ifrån stängselstolparna så länge det var dagg i gräset och masken var uppe på markytan. När daggen hade dunstat och masken krupit ned i jorden jagade den trollsländor och andra flygande insekter över våtmarken. Den var kvar 10 dagar vid Angarn sedan var den borta, en lång tid men spännande.

 

Tomas Seippel

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *